Hoofdmenu
Home
Loopbaan
Contact
Links
Fotogallerij
Interview
Wie is online ?
Er zijn 2 bezoekers online
Training Longa 30 F3 super geslaagd
Geschreven door Dave   
Vanmiddag was het eindelijk zover, training geven aan de jongens van Longa 30 F3 in Lichtenvoorde.

Image

Het hele jaar hebben deze toppertjes erna uitgekeken want ik heb beloofd om deze jongens een keer training te geven. We zijn begonnen met een warming-up, daarna hebben we een aantal trucjes geoefend en ik zag dat een aantal jongens dit al aardig onder de knie kregen.

Image

Vervolgens een paas en trap vormpje met afwerken op de goal. Natuurlijk als afsluiter een eindpartij waarin ik zelf even mee deed.

Image

Het plezier straalde van deze jongens, dus voor mij was deze training super geslaagd.

Groeten, Dave
De Graafschap terug in de eredivisie
Geschreven door Dave   
Kampioennuuuhhh Kampioennuuuuhhh !!! Geweldig succes voor alle mensen die verbonden zijn aan deze geweldige mooie club uut de achterhoek. De Graafschap is weer thuis in de erevisie stond in de VI. Ik denk dat, dat helemaal terecht is. Een seizoen waarin het woord kampioenschap bijna nooit genoemd is en dat we dan uiteindelijk zo het verschil maken, dan hebben we het meer dan dik verdiend.De Schaal werd uitgereikt door Guus Hiddink en na het bedanken van alle supporters zaten we aan de sigaren en bier. Even helemaal los want dit is voor velen en zeker ook voor mij een hoogtepunt in mijn loopbaan als voetballer. Zoveel mensen en zoveel vreugde ongelooflijk! Kleding werd van ons lijf gerukt en alles kon op een gegeven moment.

Simonsplein, Theo Vergeer vertelde dat ik me ogen uit moest kijken zoveel mensen waren er op de been. Eerst met de platte wagen van het gemeente huis naar Simonsplein en daarna werden we gehuldigd. Onverstelbaar wat een publiek en enthousiasme.

Dit spektakel zal me lang bij blijven!!

Dave Bus
Babbelen met Dave Bus
Geschreven door Dave   

Na twee sterke seizoenen als basisspeler van De Graafschap, moet Dave Bus dit seizoen genoegen nemen met een plek als reservespeler. De geboren en getogen Achterhoeker ziet vanaf de kant toe hoe De Graafschap bezig is aan een sterke serie. Ondanks zijn eigen minimale inbreng, is Bus positief over de ploeg. En daarbij is de verdediger zowel sympathiek als realistisch.

De voetbalcarrière van Dave Bus is er een waarin niets te voorspellen lijkt. Op 26-jarige leeftijd maakte de Achterhoeker pas relatief laat de overstap naar het betaald voetbal. Deze overstap van de amateurs van HSC'21 naar het eerste elftal van De Graafschap, leverde hem direct een basisplaats in de Eredivisie op. Menig aanvaller werd aan banden gelegd en dit bezorgde hem de nodige Achterhoekse waardering. Waar De Graafschap degradeerde naar de Jupiler League, moest ook Dave Bus genoegen nemen met een niveau lager. Vorig seizoen stond de centrale verdediger elke wedstrijd garant voor strijd en inzet en was hij samen met De Graafschap lang in de race om via de Play Offs te promoveren. De invulling van het verdedigingsblok lijkt in de zomerstop echter een gedaantewisseling te hebben ondergaan. Verdediger Leon Hese werd van Helmond Sport aangetrokken en zorgde voor de nodige concurrentie voor Bus. Voorlopig moet Bus dan ook genoegen nemen met een rol als stand-in. En dus weer een nieuw hoofdstuk in de carrière van de blonde verdediger. "Het was voor mij zeker even wennen. In twee seizoenen heb ik maar enkele wedstrijden moeten missen. Maar het is een keuze van de trainer en die hoor je te accepteren. Natuurlijk ben je het daar niet mee eens, want je wil altijd spelen.
Vanaf het eerste duel heeft Bus moeten toezien hoe De Graafschap een moeilijke start kende. Toch is hij inmiddels positief gestemd over het team. "De periodetitel is een mooie prijs voor de club. Toch willen wij meer en dit merk je ook in de spelersgroep. We beschikken over veel kwaliteit en het resultaat blijft daarbij het allerbelangrijkst. In het begin ging het wat moeizamer, maar we winnen nu ook onze uitwedstrijden. Dit was voorheen nog wel eens een probleem, maar we worden nu dus constanter." Bus speelde tot op heden dit seizoen vier duels, en heeft zodoende met een dubbelgevoel te maken. Ik was daarom ook blij met de periodetitel. Aan de andere kant is het voor mij persoonlijk natuurlijk spijtig dat mijn rol daarin minimaal is geweest." Het siert Bus dat hij niet bij de pakken neer gaat zitten, maar altijd zal knokken. "Alleen met keihard werken kom je er bovenop en daarom zal ik dit ook zeker blijven doen. Elke training probeer ik het beste uit mezelf te halen en wanneer ik in de wedstrijd een kans krijg, moet ik laten zien wat ik waard ben."

Die kans kreeg Bus in de uitwedstrijd tegen FC Dordrecht, de tegenstander van vanavond. In de 1-3 gewonnen wedstrijd heeft Bus een goede indruk gekregen van de gasten. "FC Dordrecht beschikt over handige aanvallers met veel snelheid. Het is een goede ploeg dat opportunistisch voetbal speelt. De laatste weken gaat het wat moeizamer met Dordrecht, maar we moeten waken voor onderschatting." Bus treft vanavond trainer Gert Kruys van FC Dordrecht, die hem liet debuteren in het betaald voetbal. "Ik heb anderhalf jaar zeer prettig samengewerkt met Kruys. Hij heeft mij laten debuteren in de uitwedstrijd tegen Feyenoord en dit moment zal ik niet snel vergeten."

Ondanks zijn drukke bestaan als profvoetballer, is Bus nog altijd dagelijks actief bij sportwinkel Schuurman www.teamsport.com in Borculo. Deze combinatie bevalt hem goed. "Ongeveer vijftien uur in de week ben ik actief voor dit bedrijf. Ik vind het lekker om af en toe uit de hectiek van de voetballerij te stappen en mij met andere dingen bezig te houden. Zo behoud ik ook een goede band door middel van maatschappelijke werkzaamheden in de regio."

Vanavond is drie punten het doel om de druk op koploper RBC te houden. "We moeten als ploeg elke wedstrijd opnieuw benaderen. Er zijn geen gemakkelijke tegenstanders en daarom mag je niemand onderschatten. Wanneer we geen gekke dingen doen, hoeven we voor niemand onder te doen. RBC heeft wel een goede selectie, maar zij winnen de laatste weken ook steeds moeizaam. En het gat van vijf punten is zeker te overbruggen. Als wij zelf onze wedstrijden blijven winnen, zullen wij volop mee gaan doen om de titel."

Tubantia augustus 2006
Geschreven door Dave   

Het boek over het vermakelijke voetbalavontuur van Dave Bus krijgt er een nieuw hoofdstuk bij: zijn derde seizoen als betaald prof van De Graafschap, z'n tweede jaar in de eerste divisie. En wat de 28-jarige speler uit Lichtenvoorde betreft ook het laatste jaar. 'Met deze jonge selectie hebben we kwaliteiten voor de eerste divisie en moeten we een stap maken.

Twee seizoenen geleden verraste Dave Bus de regionale voetbalwereld met een opmerkelijke transfer. Afkomstig van de Haaksbergse hoofdklasser HSC'21 stapte hij als 26-jarige (!) binnen bij de betaald voetbal organisatie De Graafschap. Een wereld ging voor hem open. Bus genoot, werkte keihard, gaf z'n ogen en oren goed de kost en deed er alles aan een felbegeerd plekkie in het elftal te veroveren. Dat lukte. Het afgelopen seizoen herhaalde de geboren en getogen Achterhoeker dat bij de Superboeren. En nu? Aan het begin van een nieuw seizoen is de situatie volgens Bus niet veel anders. 'Toen ik hier voor het eerst kwam, moest ik knokken voor mijn plaats. Moest ik me bewijzen.'
Dat Bus daarin slaagde, heeft niet alleen te maken met de kwaliteiten van speler zelf. 'Het ging eigenlijk vanzelfsprekend. Ik werd meegesleurd, meegezogen in het spel van mijn medespelers. Bij HSC had ik dat ook al zo ervaren. Kwam ik in een team terecht met alleen maar goede spelers, in een geoliede machine. Op zo'n niveau is het makkelijker meevoetballen', stelt Bus zich bescheiden op. Want welke debutant weet zich al vrij snel in de belangstelling te spelen van clubs als AZ en Heerenveen? 'Althans, dat stond in Voetbal International. En als het daar in staat...' Vanuit Alkmaar en Friesland hoorde Bus zelf niets, wel vanuit Waalwijk. 'Maar ik heb het hier prima voor elkaar', zegt hij over de verlenging van zijn contract in Doetinchem tot 2008.

De afgelopen twee jaren bij De Graafschap hebben van Bus een andere speler gemaakt. Meer volwassen. 'In het eerste jaar was ik geheel onbevangen. Stond ik daar ineens in De Kuip tegenover Dirk Kuijt...' Op zijn sterk debuutjaar volgde een seizoen in in de eerste divisie, maar ook met het gedegradeerde De Graafschap stond Bus zijn mannetje. 'We hebben het maximale eruit gehaald', weet Bus. Maar verder dan de play-offs kwam De Graafschap niet.

Hij denkt nog regelmatig terug aan zijn debuutjaar bij De Graafschap. Een glimlach verschijnt op z'n gezicht. 'Fantastisch! Spelen tegen clubs als PSV, Ajax of Feyenoord. Dat is iets waarvan je eigenlijk alleen maar kunt dromen. Maar vergeet niet dat ik er wel heel hard voor heb moeten werken. In het voetbal krijg je niets cadeau.'

Dat laatste blijkt ook nog maar eens tijdens de voorbereiding op het komende seizoen, dat De Graafschap vrijdag in Doetinchem opent tegen de Go Ahead Eagles. Directeur Voetbalzaken Han Berger heeft een aantal nieuwe spelers gehaald, waaronder de verdedigers Léon Hese (overgekomen van Helmond Sport) en voormalig Excelsiorspeler Ard van Peppen.

Wat zegt Dave Bus dat? 'Ik zie dat alleen maar als een extra uitdaging. Ik ga er honderd procent voor. Ik geloof in mijn eigen kunnen en voel me superfit. De charme van het voetbal is dat er nu al druk gespeculeerd wordt over hoe de achterhoede er uit gaat zien. Mijn naam wordt ook al genoemd als die van toekomstige bankzitter. Mooi toch? Aan mij de taak het tegendeel te bewijzen.'
Bus wil er maar mee zeggen dat voor hem de situatie feitelijk niet anders is dan de voorafgaande jaren. Toen moest hij de trainer ook overtuigen. 'Iedereen moet zich bewijzen', weet Bus. In het nadeel van de bij Longa'30 opgeleide voetballer is zijn schorsing in de eerste speelronde. Als gevolg van zijn gele kaart in de voorlaatste wedstrijd van het afgelopen seizoen tegen FC Zwolle mist Bus de seizoensopening. 'Een heel ongelukkig moment. Die eerste wedstrijd wil iedereen er staan, op dat elftal is de voorbereiding ook afgestemd.'

Haalde hij met z'n twee doelpunten het afgelopen seizoen bijna zijn doelstelling ('dat was driemaal scoren'), in zijn derde jaar als Superboer moet Bus af van het etiket 'hardwerkende balafpakker'. Bus heeft zich voorgenomen een meer meevoetballende speler te worden. Als centrale verdediger, in de vertrouwde combinatie met Joost Volmer. 'Met name hier thuis wordt van De Graafschap verwacht dat we het spel maken, daar stelt de tegenstander zich ook helemaal op in. Dat betekent dat van achteruit de bal al rondgespeeld wordt.'

Met als uiteindelijke doel de terugkeer op het hoogste voetbalniveau. 'Ik ga hier natuurlijk niet zeggen dat we even kampioen gaan worden. Het afgelopen seizoen is het ons niet gelukt te promoveren, dit jaar moeten we de stap gaan maken. Met deze  jonge en sterke selectie moeten we er voor gaan.

Lees meer...
Foto Album
Geschreven door Dave   
Van een superboerin kreeg ik een cd met foto's opgestuurd, waarvoor hartelijke dank! Ze staan online, klik hier
Eerst helft
Geschreven door Dave   

De eerste helft van dit seizoen zit erop. Op het moment van schrijven bevinden de wij ons  op een achtste positie op de ranglijst. Langzaam maar zeker komt er meer duidelijkheid op het veld en kunnen we elkaar beter vinden in de Gouden Gids Divisie. Nu er een korte pauze zit in de competitie is dit het uitgelezen moment om eens terug te kijken op de afgelopen helft van de competitie.

Augustus

De eerste trainingen zijn weer in volle gang en De Graafschap nam afscheid van een fiks aantal spelers: Valeev, Loval, Mihci, Karnebeek, Klak, Van der Kruis, Kooijman, Van Leerdam en De Graef. Zo maar een greep uit het aantal namen die in ieder geval niet meer in Doetinchem te zien zouden zijn aan het begin van dit seizoen. Gelukkig kwamen er ook weer nieuwe gezichten de selectie van Gert Kruys versterken: De Visscher, Van den Ouweland, Van Fessem, Van Loenhout, Volmer en in een later stadium Robbemond en De Groot werden Superboeren. En vlak voor het begin van de competitie werd Davilex hoofdsponsor na het vertrek van Sunweb naar NAC Breda.
Start van de competitie was niet goed. Door vele nieuwe en vertrokken gezichten was het duidelijk nog zoeken naar de juiste wegen. In eerste instantie werd er nog wel gewonnen in de eerste ronde van de Gatarade Cup, maar omdat aanvaller De Visscher eigenlijk geschorst was voor dat duel, maar toch speelde, ging de wedstrijd achteraf verloren. Voorbij bekeraspiraties. Dan focussen op de competitie. De eerste wedstrijd was in Haarlem waar we met 3-0 verloren. Ook in het eerste thuisduel van dit seizoen tegen MVV werd er verloren. De eerste overwinning was tegen AGOVV  3-0. Veel beter werd het niet en na verlies in Volendam en een gelijkspel tegen Dordrecht werd augustus met een katerig-gevoel afgesloten.

 
Image
( tegen AGOVV werd er voor het eerst gewonnen)

September

In deze maand verliet De Graafschap het 'oude' trainingscomplex De Veldhoek na jarenlang gebruik. Dichterbij huis werd er een meer passende oplossing gevonden. De Bezelhorst werd het nieuwe trainingscomplex der Superboeren. Compleet met kunstgrasvelden en de nieuwste faciliteiten. Ook de jeugdafdeling werd eindelijk 'verlost' van Sportpark Zuid en nam zijn intrek in de Bezelhorst. Financieel gezien is het allemaal niet makkelijk in Doetinchem, maar er zijn een aantal kleine lichtpuntjes. Zo profiteert men mee van de transfer van Jan Kromkamp naar Villareal en is de Franse speler Yannick Salem in beeld bij de Superboeren en zal uiteindelijk ook tekenen in Doetinchem.

Het voetbal is nog wisselvallend deze maand. Zo boekte we een overwinning uit bij Veendam en is er winst op FC Eindhoven op de Vijverberg. Het meeste indruk maakte het eerbetoon voor de overleden Telstar-speler Luciano van den Berg. In het thuisduel tegen Telstar waren er kippenvel momenten op de tribune'sen bij de spelers, maar wij tegen Telstar kwamen niet tot scoren in deze ambiance. Er werd verloren van beter spelende tegenstanders FC Den Bosch (2-0) en VVV Venlo (3-0).

Image 
(indrukwekkende minuut stilte en eerbetoon aan Luciano van den Berg)

Oktober

Trainer/coach Gert Kruys vertrok, vrijwillig, bij De Graafschap. Andries Ulderink neemt tijdelijk de honneurs waar. Na het vertrek van Kruys treedt sponsor Davilex uit de anonimiteit en 'regelt' dat Donny de Groot en Reinier Robbemond naar De Graafschap komen. De ambities worden uitgesproken om voor het linkerrijtje te gaan met als doel een plaats in de play-offs aan het eind van het seizoen.

Interim-trainer Ulderink doet het goed. In zijn debuutwedstrijd wordt favoriet Excelsior met gepassioneerd voetbal op 1-1 gehouden en een week later wordt in Deventer met 1-2 gewonnen. In de eerstvolgende thuiswedstrijd wordt er verloren van Emmen met een krappe 0-1. Speculaties rond de nieuwe trainer leidden tot verschillende namen die de revue passeren. Zo zijn volgens de geruchten Willem van Hanegem, Johan Neeskens, Peter Boeve en zelfs Jurrie Koolhof in beeld. Uiteraard passeert Simon Kistemaker de revue, maar dat is al bijna standaard bij de zoveelste trainerswissel op de Vijverberg.

Image 
(Gert Kruys stapte zelf op dit seizoen,)

November

De speculaties over de nieuwe trainer komen op 2 november aan een eind. Geheel onverwacht wordt Jan de Jonge als nieuwe trainer/coach bekend gemaakt. De Jonge vertrekt bij Heerenveen als assistent van Gertjan Verbeek. Andries Ulderink wordt bedankt voor bewezen diensten en pakt in de uitwedstrijd tegen Helmond Sport op passende wijze nog 3 punten (0-1). De Jonge pakt de "volgens de media" te zwaarlijvige selectie flink aan en het is puffen geblazen op de Bezelhorst. Verder gebeurt er deze maand niet veel aan het clubfront.

Sportief gezien lijkt er een lichte kentering te komen. Het gaat weer iets beter met ons ook door de nieuwe jongens Reinier en Donny. Vooral de ruime overwinning op FC Omniworld maakt indruk. Een 0-1 achterstand wordt omgebogen tot een 7-1 winstpartij. Als in de week erop de periodetitel in Oss kan worden gepakt geven wij dit uit handen. In een hele slechte wedstrijd gaat Top Oss voor het eerst in haar geschiedenis met een periodetitel aan de haal.

Image 
(nieuweling De Groot scoorde een hattrick tegen FC Omniworld)

December

Veel bijzonders gebeurt er niet in deze maand. Het enige is dat er bij John van Loenhout een afgescheurde kruisband wordt geconstateerd en helaas moeten wij de spelmaker de rest van dit seizoen missen. Daarentegen is Jhonny van Beukering alweer volop in training en hoopt de spits binnenkort weer binnen de krijtlijnen te verschijnen. Kort voor de feestdagen wordt bekend dat Andries Ulderink stopt als assistent. Ulderink gaf zelf aan het te druk te hebben als hoofd-opleidingen. Jan Vreman neemt de plaats van Ulderink over als assistent van Jan de Jonge. Andries Ulderink gaat het beloftenelftal trainen, hetgeen Jan Vreman daarvoor deed.

Aan het voetbalfront begint december prima. Wij zetten een serietje neer. Er wordt gewonnen van FC Volendam en FC Zwolle, beiden een thuiswedstrijd. In de derde thuiswedstrijd op rij binnen een week tegen Haarlem lijken de spelers moe en op. Er wordt met 0-0 gelijkgespeeld tegen het "kleine" Haarlem. De week erop verliezen we in Maastricht met 1-0 , maar op de valreep van dit jaar pakken wij nog de volle drie punten in een uitduel. Er wordt gewonnen met 0-2 in Dordrecht. Dus voor ons is het jaar goed afgesloten met een overwinning en dus een prettig gevoel.

Bedankt voor jullie steun en toeverlaat het afgelopen jaar!

We gaan er het nieuwe jaar weer vol tegen aan om verder te bouwen naar goede resultaten en er voor te zorgen dat we die Play off gaan halen met de Graafschap!

Bedankt,

Dave Bus

Signeren
Geschreven door Dave   

foto van het geven van een handtekening aan een echte Superboer!

Image

Een gesigneerd shirt van De Graafschap bij Project 21
Geschreven door Dave   

Wil jij het originele shirt hebben van De Graafschap, met alle handtekeningen van de hele selectie? Dat kan! Daarbij draag je ook nog bij aan een goed doel. Op de website www.project21.nl veilt De Graafschap-speler Dave Bus zijn originele wedstrijdshirt, met handtekening van hem en zijn medespelers voor de G-voetballers van Longa’30 in Lichtenvoorde.

Image

Dus kom naar www.project21.nl en bied mee!

Project 21 is een initiatief van de Stichting Project 21. Op de website www.project21.nl worden veilingen gehouden voor het goede doel. Bekende sporters en artiesten bieden artikelen aan die geveild worden. 90 procent van de opbrengst gaat rechtstreeks naar het doel dat de aanbieder zelf kiest. 10 procent gaat naar de Stichting Project 21 en van dat geld wordt één keer per jaar door de Stichting een gift gedaan aan een goed doel dat door Project 21 wordt gekozen.

Lees meer...
Interview Elf
Geschreven door Dave   

De Graafschap 'Onze seizoenen zijn lang'

Na een seizoen in het voetbalwalhalla van ons land te hebben gebivakkeerd, maakten De Graafschap en FC Den Bosch afgelopen zomer weer de stap terug naar de Eerste Divisie. De twee blauwwitte ploegen streven geen nieuw kampioenschap na. De play-offs heten het doel. Maar de gelijkenissen stoppen daar niet. De overstap van Joost Volmer, trainer Gert Kruys, trouwe supporters. Beide clubs hebben meer gemeen dat ze zelf denken. GOAL! Volgde de twee ploegen tijdens hun seizoenstart.

Door Sander Berends

Als we de supporters van De Graafschap mogen geloven, gaat de club in mei via de play-offs weer promoveren naar de Eredivisie. Op de wijs van 'Brabantse nachten zijn lang', zingt de fanatieke Spinnekop achter het doel gedurende de tweede helft van het thuisduel tegen FC Dordrecht minutenlang: 'Onze seizoenen zijn lang, onze seizoenen zijn lang. Ze komen vaak moeizaam op gang, ja maar dan, ja maar dan'. De spijker kan niet beter op de kop worden geslagen, want de Superboeren zijn niet bepaald goed gestart aan het seizoen.

Van buitenaf lijkt er niet eens zoveel veranderd. De tribunes zitten nog vol, de broodjes gehaktbal worden tijdens de rust keurig in de perskamer verspreid, de opkomsttune is met 'Played-a-live' van het Safri-duo gehandhaafd en de inleiding bij het perspraatje na afloop blijft enkel beperkt tot de woorden 'Welkom bij de persconferentie van de wedstrijd De Graafschap-X. We geven nu voor een analyse het woord aan trainer X van X.' Bovendien beschikt de club over een begroting waarmee in de Eredivisie niet eens de laagste plaats zou worden ingenomen.

Desondanks zijn de resultaten in de eerste acht duels nog niet echt hoopgevend. Opnieuw kampte de club met het probleem dat pas in een laat stadium de organisatie en financiën konden worden aangepast aan het speelniveau. ,,Net zoals vorig seizoen'', vertelt trainer Gert Kruys. ,,Toen maakten we ook een valse start. Door de late promotie moest er in de zomerstop veel gebeuren en hadden we de selectie bij de start nog niet op de rails.'' De spelersgroep was dit seizoen op de lang geblesseerde Jhon van Beukering na wel eerder compleet, maar is in kwantiteit en ook kwaliteit geslonken. Tel daarbij het gebrek aan het bekende greintje geluk en bijna alle oorzaken zijn genoemd. ,,En we missen nog een stukje vertrouwen'', constateert trainer Kruys. ,,Als we zo dadelijk een paar wedstrijden winnen, komt dat terug en kan er nog van alles gebeuren.''

,,Tot die tijd kunnen we alleen maar hard werken en strijden'', vult centrale verdediger Dave Bus aan. ,,De spelers gaan voor elkaar door het vuur op het veld. Dat is al een groot pluspunt. Alleen willen we nu ook nog zelf het spel maken.''

,,De favorietenrol wil ik ons niet geven'', beklemtoonde trainer Kruys aan de vooravond van het seizoen. ,,De play-offs met liefst het winnen van een periodetitel. Dat is ons doel.'' Voorzitter Sietze Veen onderstreept de woorden van de trainer. ,,En dan het liefst met aantrekkelijk en aanvallend voetbal. Vorig jaar heeft het publiek te vaak naar verdedigend spel moeten kijken. Ook de continuïteit moet worden behouden.'' Daarvoor is een belangrijke rol weggelegd voor Han Berger, die in april een driejarig contract tekende, en de dubbelfunctie van algemeen en technisch directeur vervult.

De Vijverberg lijkt weer in rustiger vaarwater te zijn beland. Realisme en niet de waan van de dag regeert. Bus: ,,Ten koste van alles promoveren willen we niet. Al zou het wel mooi zijn'', zegt hij stilletjes. ,,Ik heb er een jaar lang aan geroken en zou graag weer die stap maken. In de Eredivisie is het spel allemaal meer georganiseerd. Daar voeren ploegen meer controle uit over hun eigen spel. Maar de Eerste Divisie is ook een leuke competitie. Alles gaat wat speelser.'' Dat de buitenwereld nog steeds het beste met de Superboeren voorheeft, blijkt nogmaals na afloop van de wedstrijd tegen FC Dordrecht. Trainer Jurrie Koolhof van de gasten, die in verschillende functies zelf de blauwwitte zebra's diende: ,,De Vijverberg hoort vol te zitten. Dat verdient deze club. Hopelijk is De Graafschap weer snel in de top van het linkerrijtje te vinden.''

 Seizoen 2004/2005

De doelstelling was simpel: handhaven. Na een slechte seizoenstart verzamelden de Superboeren rond de winterstop plotseling 12 punten. Maar in de laatste 11 finales van het seizoen werd enkel nog een remise behaald. Op doelsaldo werd rechtstreekse degradatie ontlopen. In de nacompetitie waren de Superboeren na de vierde speeldag, toen het thuis met 1-3 van Sparta verloor, officieus gedegradeerd.

 Begroting

Vorig jaar kon De Graafschap een begroting van <<<euro-teken>>> 6,7 miljoen presenteren. Dit seizoen moest de club terug naar euro 5,5. Het beschikt daarmee wel over veruit de hoogst begrote inkomstenbron van alle clubs in de Eerste Divisie.

 Seizoenkaarten

De club verkocht bijna 8.000 kaarten. Er waren er 500 meer nodig geweest om een sluitende begroting te draaien. Vorig seizoen trok De Graafschap wekelijks een uitverkocht huis, wat overeenkomt met ruim 10.000 seizoenkaarten. De sponsoren zijn meegerekend in die aantallen.

 Gevolg degradatie

Vele spelers vertrokken. Op Richard Roelofsen na werden alle huurovereenkomsten niet omgezet in vaste contracten. Ook alle aflopende verbintenissen werden niet verlengd. Dat betekende een vertrek van liefst 16 spelers. In het kantoorpersoneel is niet gesneden. Twee jaar geleden vond er na de toenmalige degradatie wel een reorganisatie plaats. Het aantal sponsoren bleef ongeveer gelijk, maar de club zag zich wel genoodzaakt de tarieven enigszins aan te passen. Twee jaar geleden bleven die wel gelijk. De sponsorinkomsten zijn overeenkomstig de begroting. Ondanks dat de nieuwe hoofdsponsor, het softwareconcern Davilex, iets minder geld meebrengt dan Sunweb Vliegvakanties.

 Financiële gevolgen

De club is weer schuldenvrij. In juni kon een laatste schuld van 9 ton aan de belastingdienst worden afgelost. Dat was nooit gelukt zonder de nieuwe hulp van het spelersfonds, een groep van tien personen die regelmatig fors investeert in de club.

 Doel seizoen 2005/2006

De play-offs halen. Simpel. Het kampioenschap is volgens trainer Gert Kruys een stap te ver. Voorzitter Sytze Veen geeft aan liever in de top van de Eerste Divisie mee te doen dan koste wat kost in de Eredivisie te spelen.

 Nieuwe spelers

Vijf spelers wist de club naar De Vijverberg te lokken. Allemaal kwamen ze op transfervrije basis. John van Loenhout (VVV-Venlo), Jeffrey de Visscher (FC Twente, maar verhuurd aan Heracles Almelo), Joost Volmer (FC Den Bosch), Joep van den Ouweland (Feyenoord) en Rogier Meijer (Bennekom) zijn allen gehaald als directe aanwinsten voor de basis. Richard Roelofsen werd voor een jaar vastgelegd na gehuurd te zijn geweest van Heracles Almelo.

 Trainer

Gert Kruys heeft nog een contract tot medio 2006. Velen hadden verwacht dat hij na de degradatie zou worden ontslagen, maar directeur Han Berger reageerde door te melden dat er al teveel trainerswissels waren geweest de afgelopen jaren. Bovendien kunnen beiden het door hun FC Utrecht-verleden erg goed met elkaar vinden.

 Eerste periode

Vier punten uit zes wedstrijden is te weinig. De enige overwinning, tegen AGOVV Apeldoorn, werd nota bene gehaald doordat de bezoekers na vijftig minuten met tien man verder moesten. Het gelijkspel tegen FC Dordrecht kwam ook erg gelukkig tot stand. Voor rust had er zomaar 0-3 op het scorebord kunnen staan.

Interview De Graafscap Corner
Geschreven door Dave   

Dave Bus was vorig seizoen een van de zeldzame lichtpuntjes bij De Graafschap. De 27-jarige centrale verdediger heeft, ondanks de degradatie, een ijzersterk eerste seizoen in het betaald voetbal achter de rug. Inmiddels is de geboren en getogen Achterhoeker niet meer weg te denken uit de defensie van de Superboeren en in januari tekende hij een contract tot 2008 in Doetinchem. Over de komende seizoenen is Bus duidelijk: 'Ik wil prachtige jaren met De Graafschap meemaken in de eredivisie.'
 
SPORTIEVE TEGENSTELLING

Er zijn weinig spelers in het betaald voetbal waarbij het debuutjaar zo tegenstrijdig is verlopen als dat van Dave Bus. De blonde verdediger maakte in de zomer van 2004 op 26-jarige leeftijd de overstap van de amateurs van HSC'21 uit Haaksbergen naar De Graafschap. Bus paste zich feilloos aan en binnen korte tijd wist hij een basisplaats te bemachtigen. 'Ik ging naar De Graafschap met de instelling dat ik helemaal niets te verliezen had en dat ik wel zou zien hoe ver ik zou komen. Vanaf de derde wedstrijd stond ik in de basis en sindsdien ben ik er niet meer uit verdwenen. Ik heb continu gevochten voor mijn plek en voor de club maar helaas zijn we gedegradeerd. Dat is natuurlijk onmogelijk goed te praten maar persoonlijk is mijn eerste seizoen in het betaald voetbal positief geweest.'

Dit seizoen speelt hij weer een stapje lager in de eerste divisie. Toch is de aanpassing van de amateurs naar het betaald voetbal Bus goed bevallen. 'Ik merk goed dat je toch gewoon in het niveau wordt meegetrokken waarin je speelt. Als je in 3e klasse speelt wordt je meegetrokken en ik merk dat dit in de eredivisie niet anders is. Het verschil is er wel dat je in het betaald voetbal constanter moet presteren dan in het amateurvoetbal.'

MAN OF THE YEAR

Het sterke seizoen van Dave Bus is ook voor de omgeving niet onopgemerkt gebleven. De supporters kozen hem tot 'man of the Year 2004/2005' als bewijs van grote waardering voor zijn goede spel. Daar komt bij dat de Achterhoek zich goed kan identificeren met een speler als Dave Bus. 'Ik speel heel graag voor de club uit mijn eigen regio en wil dit ook uitstralen. Hierdoor denk ik dat het publiek een stukje herkenning in mij kan terugvinden op het veld. Ik zal altijd alles geven voor de club en nooit opgeven.' Door het goede seizoen in de eredivisie bleef interesse van andere eredivisieclubs logischerwijs niet uit. In de zomerstop hebben verscheidene clubs geïnformeerd naar de Achterhoeker maar hij bleef De Graafschap trouw. Toch ziet hij het niet als teleurstelling dat hij nu in de eerste divisie speelt en niet elders op het hoogste niveau. 'Het is absoluut geen teleurstelling dat ik nu nog in de Achterhoek voetbal. Ik heb met mijn volle verstand in januari een driejarig contract getekend en ben blij dat ik voor De Graafschap uitkom. Het is een prachtige club met fantastische supporters en zeker eredivisiewaardig. Als je ziet dat er nu wekelijks nog 8000 mensen naar de Vijverberg komen, zegt dat genoeg over de club en de omgeving.'

IDEALE MIX

Dave Bus maakte op relatief late leeftijd de overstap naar het betaald voetbal. Mede daarom besloot Bus zijn huidige baan niet zomaar op te geven en werkt hij momenteel nog wat uren in de week bij sportwinkel Schuurman Groothandel in Borculo. 'Toen ik vorig jaar bij De Graafschap kwam was ik 26 jaar. Ik heb besloten mijn werk niet op te geven en wat uurtjes doordeweeks te werken wanneer ik maar één training op de dag heb. Op de wedstrijddagen werk ik niet maar verder vind ik het een goede mix en het bevalt mij heel goed om iets naast het voetbal te doen. Zo houd ik ook een goede binding met het bedrijf en de mensen in de regio.'

SEIZOENSTART

Ondanks de degradatie zijn de verwachtingen voor komend seizoen hooggespannen. De voorbereiding en de eerste periode zijn inmiddels achter de rug en Bus constateert een stijgende lijn. 'Onze seizoenstart is natuurlijk zeer teleurstellend verlopen. We zijn al enige tijd op zoek naar de juiste speelstijl en hierdoor speelden we zeer wisselvallig. Maar met ons huidige systeem kunnen we de wedstrijd meer controleren en dit zal zeker resultaat opleveren. Dit nieuwe systeem vergt wel veel tijd en trainingsuren maar zodoende krijg je wel op den duur vaste patronen in het spel.' Dit seizoen vormt Bus met Joost Volmer het centrale verdedigingsduo. 'Ook samen met Joost als centrale duo zitten we in een stijgende lijn. Het ideale aan de combinatie is dat we nu zowel een linksbenige- als een rechtsbenige verdediger in het centrum hebben staan. Dit was vorig seizoen niet altijd het geval.' Over het resterende seizoen is Bus kort en duidelijk. 'Een periodetitel is minimaal het doel voor de rest van het seizoen en dit moet er zeker in zitten. Toch vind ik eigenlijk dat deze club zo snel mogelijk terug moet naar het hoogste niveau. Tot 2008 sta ik minimaal onder contract en ik wil mij verder door ontwikkelen en met de club in de eredivisie spelen.'

AFC Amsterdam - De Graafschap
Geschreven door Dave   

De eerste echte wedstrijd waar alleen resultaat telde. Voor de Amstercup speelden we de eerste officiële wedstrijd uit tegen AFC Amsterdam. De eerste helft speelden wij erg onrustig en konden we geen stempel op de wedstrijd drukken. Echte grote kansen vielen er niet. Pas in de blessuretijd van de 1e helft kregen we de 1e kans. Een kopbal van Roelofsen bereikte Meijer die de bal direct op de slof nam, maar naast schoot.

In de tweede helft kwamen we beter in ons spel en begon de conditie van de amateurs op te raken. Hier maakte we uitstekend gebruik van door de bal snel rond te laten gaan. Meteen was er dreiging in ons spel. Uit een corner van van Loenhout kopt Roelofsen tegen de onderkant van de lat. Dan moet een schot van Roelofsen door de Amsterdamse defensie van de doellijn worden gehaald. In de 61e minuut is het wel raak als Thijs van Tent Beeking aan de zijlijn een schuiver langs keeper van Zeist schiet. Daarmee is in feite de wedstrijd beslist. Kansen kreeg AFC  niet meer. Met af en toe vloeiende combinaties bij ons ontstaan er nog enkele kansen, maar worden niet benut. Vlak voor tijd wordt het toch nog 0-2 als Kevin Sissing de bal voorzet bij de 2e paal waar Richard Roelofsen kan inkoppen.

Voor de volgende ronde hebben we FC Omniworld thuis geloot. Mooie tegenstander waar gewonnen van moet worden om door te stomen in de Amstercup. 

Dave Bus

<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 Volgende > Einde >>

Resultaten 25 - 36 van 50
 

Content © 2005 davebus
Design en Hosting IDEA-ONLINE